Pitch your way to success
DUTH Innovation Challenge
Pitch your way to success
Ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας του Κόμβου Καινοτομίας του ΔΠΘ έφτασε με στόχο την καταγραφή και ανάδειξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που έχουν γεννηθεί από ομάδες του πανεπιστημίου ή είναι αποτελέσματα ερευνητικής δραστηριότητας.

Οι διαγωνιζόμενοι θα λάβουν μέρος σε ένα τριήμερο pitching event, προκειμένου να παρουσιάσουν τη λύση τους σε κριτική επιτροπή και κοινό και να κερδίσουν έπαθλα που θα τους βοηθήσουν στην έξοδο τους στην αγορά. Έχουν 3′ στη διάθεση τους για την παρουσίαση της λύσης τους και τη διεκδίκηση μοναδικών επάθλων, τα οποία θα τους βοηθήσουν στην πραγματοποίηση της ιδέας τους.

Γιατί να συμμετάσχεις;

Συμβουλευτική

Έμπειροι επιχειρηματικοί σύμβουλοι θα σε υποστηρίξουν στην προετοιμασία της παρουσίασης σου.

Ενημέρωση

Κατα την προετοιμασία σου θα ενημερωθείς σχετικά με χρηματοδοτικές ευκαιρίες και εργαλεία απαραίτητα για να ξεκινήσεις.

Έπαθλα

Λάβε έπαθλα και βραβεία που θα επιταχύνουν την επιχειρηματική σου ωρίμανση και την έξοδο σου στην αγορά.

Θερμοκοιτίδα

Οι καλύτερες ομάδες του DUTH Innovation Challenge θα έχουν πρόσβαση στη θερμοκοιτίδα Thinc Thrace Incubator και θα απολαύσουν μια σειρά παροχών για την ωρίμανση τους.

Διασύνδεση

Γνώρισε εκπροσώπους της αγοράς και χρηματοδοτικών οργανισμών καθώς και επιτυχημένους επιχειρηματίες για την αναζήτησή μελλοντικών ευκαιριών.

Pitch your way to success

To DUTH Innovation Challenge είναι ένας τριήμερος διαγωνισμός καινοτομίας για τα μέλη της κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες ή με ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά.

Οι συμμετέχοντες έχουν 3′ στη διάθεση τους για να παρουσιάσουν τη λύση τους στην κριτική επιτροπή και το κοινό για να διεκδικήσουν μοναδικά έπαθλα, τα οποία θα τους βοηθήσουν στην πραγματοποίηση της ιδέας τους και την έξοδο τους στην αγορά.

To DUTH Innovation Challenge διοργανώνεται από τον Κόμβο Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με Innovation Enabler τη Mantis Beyond  Innovation, στο πλαίσιο των δράσεων του για την ανάπτυξη της καινοτομίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα μέλη του.

Δήλωση συμμετοχής

Ημερομηνία Τριημέρου

Τοποθεσία

Κατηγορίες Συμμετοχής
Κατηγορία Καινοτόμων Ιδεών

Έχεις μια καινοτόμα ιδέα; Δημιούργησε μια ομάδα 2-5 ατόμων, δήλωσε συμμετοχή παρουσιάζοντας τη λύση σου, προετοίμασε την παρουσίαση σου με την καθοδήγηση έμπειρων συμβούλων, παρουσίασε την σε κριτική επιτροπή και κοινό και διεκδίκησε τα έπαθλα του Διαγωνισμού.

Κατηγορία Ερευνητικών Ομάδων
Η έρευνα σας έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά; Δηλώστε συμμετοχή παρουσιάζοντας την πρόταση σας, μάθετε πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα επιλέγοντας το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο, παρουσιάστε στην κριτική επιτροπή και κοινό και κερδίστε τα έπαθλα του Διαγωνισμού.

Θεματικές Ενότητες

Περιβάλλον και Ενέργεια (GreenTech)

Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ICT)

Εκπαίδευση & Πολιτισμός (EduTech & CultTech)

Ιατρική και Βιολογία (Health & BioTech)

Νομική και Δίκαιο (RegTech)

Αθλητισμός (Sportech)

Φάση 1 - Δήλωση Συμμετοχής
03/05 – 20/05

Βρες την ομάδα σου και υπόβαλλε την ιδέα σου σε μία από τις δυο κατηγορίες συμμετοχής. Περίγραψε τη πρόκληση που επιλύεις αλλά και την καινοτόμα λύση σου.

Φάση 2 - Προετοιμασία
24/05

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόκρισης στον Ημιτελικό ένας επιχειρηματικός σύμβουλος θα σε βοηθήσει να προετοιμάσεις την εταιρική σου παρουσίαση σε κριτική επιτροπή και επενδυτές.

Φάση 3 - Ημιτελικός
25/05

25 Ομάδες θα προκριθούν στον ημιτελικό για να παρουσιάσουν τη λύση τους στην κριτική επιτροπή.

Έχεις 3′ για να ανάδειξεις την αξία της στην επίλυση του προβλήματος! 

Φάση 4 - Τελικός
26/05

7 Ομάδες από κάθε κατηγορία θα προχωρήσουν στον τελικό για να διεκδικήσουν μοναδικά έπαθλα. 

Παρουσίασε τη λύση σου σε κοινό και μια νέα κριτική επιτροπή και διεκδίκησε τη πρώτη θέση.

Κριτήρια Αξιολόγησης

Το DUTH Innovation Challenge περιλαμβάνει 3 φάσεις αξιολόγησης για την ανάδειξη των 3 καλύτερων ομάδων κάθε κατηγορίας- διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η αξιολόγηση των ιδεών και λύσεων των ομάδων θα γίνει βάσει τριών κριτηρίων αξιολόγησης. 

Επιχειρηματικό Σχέδιο (50%)
Επιχειρηματική Ομάδα (35%)
Τεχνοοικονομική Ανάλυση του Επιχειρηματικού Σχεδίου (15%)
Φάση 1
Αξιολόγηση Υποβολής
Innovation & Startup Experts της Mantis BI θα αξιολογήσουν τις προτάσεις όσον αφορά πληρότητα της υποβολής, την καινοτομία της πρότασης και την συνάφεια με τις θεματικές ενότητες του διαγωνισμού.
Φάση 2
Ημιτελικός

25 Ομάδες θα προκριθούν στον Ημιτελικό για να παρουσιάσουν live τη λύση τους στην κριτική επιτροπή. Η παρουσίαση διαρκεί 5 λεπτά (3 λεπτά παρουσίαση και 2 λεπτά ερωτήσεις).

Φάση 3
Τελικός

Οι φιναλίστ συμμετέχουν στον τελικό παρουσιάζοντας την ιδέα τους σε νέα κριτική επιτροπή και κοινό. Η παρουσίαση διαρκεί πάλι 5 λεπτά.
Η τελική βαθμολογία προκύπτει ως εξής: 

Τελική Βαθμολογία= (Βαθμολογία κριτών Χ 50%) + (Βαθμολογία φάσης 2 Χ 50%)

Συχνές Ερωτήσεις

Αν είσαι φοιτητής, ερευνητής ή απλά έχεις μια ιδέα στις θεματικές του Διαγωνισμού, μπορείς να δηλώσεις τη συμμετοχή σου. Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή ομάδων. Ενας ή περισσότεροι συμμετέχοντες πρέπει να είναι είτε απόφοιτοι είτε εγγεγραμμένοι στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του ΔΠΘ ή να απασχολούνται με κάποιο τρόπο σε αυτό ως ερευνητές ή υποψήφιοι Διδάκτορες. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες δεν έχουν όριο ηλικίας.

Το προκαταρκτικό πλάνο των ενεργειών του επιχειρηματικού σχεδίου θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και  εύλογο καθώς και να είναι πραγματοποιήσιμο σε εννέα έως δώδεκα μήνες με στόχο την γρήγορη τεκμηρίωση της βιωσιμότητάς του (proof of concept) και της αξίας του (proof of value).

Το επιχειρηματικό σχέδιο που υποβάλλεται πρέπει να στηρίζεται σε μια ιδέα πρωτότυπη και καινοτόμα που επιλύει ουσιαστικές ανάγκες και αποτελεί ευκαιρία μιας εγχώριας ή διεθνούς αγοράς με ικανοποητικό μέγεθος.

Κάθε Επιχειρηματική Ομάδα έχει δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας συμμετοχής στο Πρόγραμμα με ένα μόνο επιχειρηματικό σχέδιο.

Η πνευματική ιδιοκτησία της ιδέας που θα αναπτυχθεί ανήκει αποκλειστικά στην συμμετέχουσα επιχειρηματική ομάδα.

Αν δεν υποβάλετε επιχειρηματικό σχέδιο δεν μπορείτε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από την Τράπεζα Ιδεών που έχει δημιουργηθεί γι αυτό το σκοπό.

Η ατομική συμμετοχή δεν είναι εφικτή. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε ομάδα, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Οργανωτική Ομάδα του Διαγωνισμού για να σας συνδέσουν με άλλους ενδιαφερόμενους. 

Για την κατηγορία επιχειρηματικών ιδεών κάθε επιχειρηματική ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από 2 έως 5 άτομα. Για τη κατηγορία ερευνητικών ομάδων, κάθε επιχειρηματική ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει έως 7 άτομα.

Για τον ημιτελικό του Διαγωνισμό στις 25 Μαΐου  δε χρειάζεται φυσική παρουσία καθώς η παρουσίαση θα γίνεται και οnline. Αν όμως προκριθείτε στον τελικό στις 26 Μαΐου Σεπτεμβρίου, η φυσική παρουσία είναι υποχρεωτική. Το ΔΠΘ θα παρέχει καθημερινά δωρεάν μετακίνηση από όλες τις πόλεις του Πανεπιστημίου προς τη Ξάνθη (πριν την έναρξη και τη λήξη του προγράμματος) προκειμένου να μετακινηθούν οι ενδιαφερόμενοι. 

Μόλις ολοκληρωθεί η φάση υποβολής, η πρώτη φάση αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα της Mantis BI. Οι 30 υποψήφιοι που θα προκριθούν στον ημιτελικό Διαγωνισμός, θα ενημερωθούν στις 20 Μαϊου. Η αξιολόγηση του ημιτελικού και τελικού Διαγωνισμού θα γίνει live από την Κριτική Επιτροπή και θα χρησιμοποιηθεί το online σύστημα, Mantis IMS. Η όλη διαδικασία είναι ψηφιακή και δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, η τελική βαθμολογία για κάθε υποβολή και η τελική κατάταξη προκύπτει αυτόματα.

Στην τελική παρουσίαση οι 10 ομάδες με την καλύτερη βαθμολογία θα κληθούν να παρουσιάσουν ενώπιον της κριτικής επιτροπής με φυσική παρουσία. Για τον σκοπό αυτό οι συμμετέχοντες έχουν στην διάθεσή τους 5 λεπτά για παρουσίαση, 3 λεπτά για Q&A με τους κριτές για να μπορέσουν να βάλουν την αξιολόγησή τους. 
Για να βοηθηθείτε στην παρουσίαση σας, μπορείτε να βρείτε πρότυπο Pitchdeck στο Library της πλατφόρμας Mantis IMS, μετά την ολοκλήρωση εγγραφής.