Το DUTh Innovation Generator συνδέει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα με το ελληνικό πανεπιστήμιο, ενισχύοντας την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.
Το πρόγραμμα καινοτομίας DUTh Ιnnovation Generator του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έκανε την επίσημη έναρξή του με τη διοργάνωση έξι Open Days, που πραγματοποιήθηκαν στις έξι πόλεις όπου εδρεύει το Ίδρυμα.
Το DUTh Innovation Generator είναι ένα δίμηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανακάλυψης που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του πανεπιστημίου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα. Μέσα από μία σειρά Εργαστηρίων (Bootcamp Trainings) και Mentoring Sessions με εξειδικευμένους συμβούλους, οι συμμετέχοντες θα οδηγηθούν από την γέννηση μίας ιδέας έως την μετατροπή αυτής σε πρώιμο επιχειρηματικό σχέδιο και την δημιουργία Pitch Deck στις τέσσερις διαφορετικές θεματικές ενότητες. Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος αφορούν την Αγροτεχνολογία & Τρόφιμα (AgriTech / FoodTech), τις Επιστήμες Υγείας (MedTech / HealthTech / BioTech), το Περιβάλλον & Ενέργεια (GreenTech) και υπάρχει και ακόμα μία Ανοιχτή Θεματική (Open for ideas), όπου οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν μία ιδέα σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο επιθυμούν, όπως Fintech. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέσω παρουσίασης των ιδεών σε ένα Pitching Competition, απ’ όπου οι καλύτερες ομάδες θα προκριθούν στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Ωρίμανσης «Venture Builder» για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων και την προετοιμασία τους για υποβολή σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Το DUTh Innovation Generator διοργανώνεται από το Κόμβο Καινοτομίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με Innovation Enabler τη Mantis Beyond Innovation, στο πλαίσιο των δράσεων του για την ανάπτυξης της καινοτομίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα μέλη του υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Η ομάδα του DUTH Idea Generator επισκέφθηκε την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιώντας ενημερωτικές εκδηλώσεις (Open Days) από τη Δευτέρα 10/03 έως τη Δευτέρα 17/03, στην Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Καβάλα, Δράμα και Ξάνθη, αντιστοίχως. Κάθε εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σχετικά με τις νέες δράσεις του Κόμβου Καινοτομίας του ΔΠΘ, με έμφαση στο πρόγραμμα καινοτομίας DUTh Innovation Generator. Παράλληλα, επιδίωκε να ενισχύσει την κουλτούρα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενθαρρύνοντας τα μέλη του ΔΠΘ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Στα Open Days παρευρέθηκαν πάνω από 1000 άτομα, εκπροσωπώντας την ακαδημαϊκή, ερευνητική και φοιτητική κοινότητα του πανεπιστημίου, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το σκοπό και τη διαδικασία του προγράμματος και να ενημερωθούν για τις τεχνολογικές προκλήσεις στις θεματικές ενότητες που απευθύνεται το πρόγραμμα.
Στα Open Days, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής του ΔΠΘ, κ. Γεώργιος Μπρούφας και η επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας, Καθηγήτρια του ΔΠΘ κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, παρουσίασαν από κοινού το όραμα, τους στόχους και τις προγραμματισμένες για το 2025 δράσεις του Κόμβου. Επισήμαναν, ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος, με αποστολή την παραγωγή και μεταφορά γνώσης. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, ιδρύθηκε το DUTh Innovation Hub, μια ενιαία δομή που τείνει να ενοποιεί υπάρχουσες πρωτοβουλίες και φορείς του πανεπιστημίου, όπως ο ΕΛΚΕ, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και το Thinc Thrace Incubator, ενώ ενσωματώνει νέα προγράμματα και εργαλεία για την υποστήριξη της αποστολής του. Επιπλέον, παρουσίασαν το προηγούμενο πρόγραμμα καινοτομίας, το DUTh Idea Accelerator, ως μια ευκαιρία βιωματικής εκπαίδευσης στις βασικές έννοιες και εργαλεία επιχειρηματικότητας προς παρακίνηση των παρευρισκόμενων για συμμετοχή στο φετινό πρόγραμμα καινοτομίας DUTh Innovation Generator.
Ακολούθως, ο κ. Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO της Mantis Beyond Innovation, απάντησε στο ερώτημα «Γιατί να γίνεις Ιnnovator». Μέσα από την ομιλία του, ανέδειξε τους βασικούς λόγους για τους οποίους η καινοτομία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον. Ανέλυσε πώς η δημιουργικότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η προσαρμοστικότητα σε νέες συνθήκες διαμορφώνουν έναν επιτυχημένο innovator. Επιπλέον, ανέλυσε τα μοντέλα ανοιχτής καινοτομίας, τα οποία αξιοποιούνται στο πρόγραμμα, αλλά και τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται για τους μεγάλους οργανισμούς να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις από το εξωτερικό περιβάλλον για την άμεση και αποτελεσματική επίλυση επιχειρησιακών προκλήσεων. Παράλληλα, παρότρυνε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν ευκαιρίες, όπως το φετινό πρόγραμμα καινοτομίας DUTh Innovation Generator, προκειμένου να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πρώιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Σχετικά με το πρόγραμμα καινοτομίας DUTh Innovation Generator, μίλησε ο κ. Βασίλης Αθανασιάδης, Business Creation & Strategy Manager στη Mantis Beyond Innovation, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τη διαδικασία συμμετοχής, τα στάδια ανάπτυξης των επιχειρηματικών ιδεών και τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα στους συμμετέχοντες. Αποσαφηνίστηκε στoυς παρευρισκόμενους ότι το DUTh Innovation Generator αποτελεί πρόγραμμα υποστήριξης για όσους επιθυμούν να μετατρέψουν μια επιχειρηματική ιδέα σε βιώσιμο εγχείρημα, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία καινοτομίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Στη συνέχεια, μέλη της ομάδας, πανεπιστημιακοί ,ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες των κλάδων και νέοι επιχειρηματίες μίλησαν για τη δική τους εμπειρία σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Στόχος των ομιλητών ήταν να παροτρύνουν τους συμμετέχοντες στη γέννηση νέων ιδεών σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς αλλά και τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες.
Παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικά το πρόγραμμα των έξι ενημερωτικών εκδηλώσεων (Open Days).
Η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, στις 10 Μαρτίου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις του κ. Γεώργιου Μπρούφα και της κ. Μαρίας Μιχαλοπούλου για το έργο και τις δράσεις του Κόμβου Καινοτομίας. Ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Χρήστο Νικολούδη και του κ. Βασίλη Αθανασιάδη σχετικά με το «γιατί να γίνεις innovator» και το πρόγραμμα DUTh Innovation Generator, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, μίλησε ο κ. Νίκος Αγγελούσης, Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, για τις τεχνολογικές τάσεις και νέες εφαρμογές στον τομέα του αθλητισμού και της υγείας και ο κ. Αθανάσιος Χατζηνικολάου, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, για την καινοτομία στην προπονητική ομαδικών αθλημάτων. Έπειτα, το λόγο πήρε ο κ. Δημήτριος Δημητρίου, Πρόεδρος και Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ο οποίος ανέλυσε τις προκλήσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρηματικότητας, και η κ. Ελισσάβετ Γκανιάτσου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, η οποία έθιξε το ζήτημα της έρευνας και της καινοτομίας στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον κ. Δημήτρης Χούφτερη, Founder at Orycto, ο οποίος μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τη δική του εμπειρία από τη συμεττοχή του στο προηγούμενο πρόγραμμα καινοτομίας DUTh Idea Accelerator και ιστορία δημιουργίας της δικής του startup εταιρείας. Ιδιαίτερη παρουσία στην πρώτη ημερίδα ήταν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιότατος Παντελεήμων, ο οποίος στα πλαίσια Ανοικτού Διαλόγου, συζήτησε σχετικά με το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την καινοτομία με τις αξίες, τη νέα τεχνολογία με την ανθρώπινη ηθική και το επιχειρείν με το κοινό καλό.
Η δεύτερη εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη, στο Αμφιθέατρο Ιατρικής Δραγάνα, στις 11 Μαρτίου. Μετά τις παρουσίασεις και πάλι του έργου και των δράσεων του Κόμβου Καινοτομίας και τις ομιλίες των ατόμων της Mantis, ο κ. Ιωάννης Κουρκουτάς, Καθηγητής Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής |Πρόεδρος Επιτροπής Μεταφοράς Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, ανέλυσε τις τεχνολογικές τάσεις, τις νέες εφαρμογές και την καινοτομία στον τομέα της Βιοτεχνολογίας. Στη συνέχεια, η κ. Κατερίνα Αλεξίου – Χατζάκη, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής | CEO & Co-founder at ABCureD, μίλησε για τις ευκαιρίες & τις προκλήσεις καινοτομίας στην Βιοτεχνολογία και τις Επιστήμες Υγείας και ο κ. Άγγελος Μάρκος, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Αγωγής, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, για τις καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές στην εκπαίδευση. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με τους κ. Αλεξάνδρα Γιατρομανωλάκη, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής, κ. Ελίνα Παναγιωτοπούλου, Υποψήφια Διδάκτορας ΔΠΘ Τμήματος Ιατρικής και κ. Γιώργο Σκάβδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής για ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση των εργαστηριακών ευρημάτων από το εργαστήριο στην αγορά. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κ. Ιωάννα Πράπα, Υποψήφια Διδάκτορας Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, η οποία μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τη δική της εμπειρία από το προηγούμενο πρόγραμμα καινοτομίας DUTh Idea Accelerator.
Η επόμενη μέρα 12/03 έφερε την ομάδα έργου στην Ορεστιάδα, στο Αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Σιδέρης. Έπειτα από τις παρουσιάσεις των δράσεων του Κόμβου Καινοτομίας και των μελών της Mantis, μίλησε ο κ. Γιώργος Τσαντόπουλος, Πρόεδρος και Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, για τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και καινοτομία για το δάσος. Ακολούθησε η ομιλία της κ. Μαρία Παππά, Αντιπρόεδρος και Καθηγήτρια Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις νέες τάσεις και προκλήσεις στον τομέα της Αγροτεχνολογίας & Αγροδιατροφής, και του κ. Σταύρος Πλέσσας, Καθηγητής Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις ευκαιρίες και προκλήσεις καινοτομίας στις τεχνολογίες τροφίμων. Στη συνέχεια, μίλησε ο κ. Μιχάλης Ορφανουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, για τις νέες τάσεις και προκλήσεις στην διαχείριση της υγείας και γονιμότητας του εδάφους και ο κ. Γιώργος Συρακούλης, Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, για τις ψηφιακές τεχνολογίες στην διαχείριση της αγροτικής παραγωγής. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κ. Ιωάννα Μαρία Κατσιμίγκα, Εκπρόσωπος της INSECTFEED και τον κ. Ιωάννης Μπακιρτζής, Εκπρόσωπος της InsectRep, οι οποίοι στα πλαίσια ανοικτής συζήτησης μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες σχετικά με τον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων.
Οι δύο επόμενες ημερίδες ενημέρωσης έλαβαν χώρα στις 14/03, με την τέταρτη να πραγματοποιείται το πρωί στην Καβάλα, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, και την πέμπτη το απόγευμα στη Δράμα, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο.
Όπως σε κάθε ημερίδα, παρουσιάστηκαν και σε αυτές οι δράσεις του Κόμβου Καινοτομίας από μέλη ΔΕΠ του ΔΠΘ και το πρόγρμαμα DUTh Innovation Generator από μέλη της Mantis. Στη συνέχεια, στην ημερίδα στην Καβάλα, μίλησε ο κ. Βασίλης Μαρδύρης, Καθηγητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης στις ψηφιακές επιχειρησιακές διαδικασίες, και ο κ. Ιωάννης Παλιόκας, Καθηγητής Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, για τις ευκαιρίες & τις προκλήσεις καινοτομίας σε επιστήμες εκπαίδευσης. Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Γεώργιου Παπακώστα, Πρόεδρος και Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής, σχετικά με AI & Big Data Analytics: Πώς μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για καινοτομία, και του κ. Νικόλαου Βορδού, Πρόεδρος και Καθηγητής Τμήματος Φυσικής, για τις ευκαιρίες προκλήσεις καινοτομίας στην επιστήμη της φυσικής. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον κ. Αλέξανδρο Τσούπρα, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Χημείας, ο οποίος ανέλυσε το θέμα: Πράσινη Χημεία, Ευκαιρίες & Προκλήσεις Καινοτομίας.
Αντίστοιχα στην ημερίδα στη Δράμα, μετά τις αρχικές παρουσιάσεις, τον λόγο πήρε ο κ. Παντελεήμων Ξόφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και ο Σπυρίδων Τσιφτσής, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, οι οποίοι ανέλυσαν τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και ζητήματα καινοτομίας για το περιβάλλον και το δάσος. Έπειτα, μίλησε ο κ. Νικόλαος Κοντουδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, σχετικά με τις νέες τάσεις και προκλήσεις στην Αγροδιατροφή. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την κ. Ιωάννα Πράπα, Υποψήφια Διδάκτορας Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής ΔΠΘ και τον κ. Χρήστο Ραυτογιάννη, Founder & CEO, CityCrop, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες σχετικά με τον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων.
Η έκτη και τελευταία ημερίδα ενημέρωσης έλαβε χώρα στις 17/03, στην Ξάνθη, στο Αμφιθέατρο 1. Μετά τις παρουσίασεις και πάλι του έργου και των δράσεων του Κόμβου Καινοτομίας και τις ομιλίες των ατόμων της Mantis, μίλησε ο κ. Ιωάννης Πρατικάκης, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, για τις προκλήσεις και προοπτικές εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης, και ο κ. Φίλιππος Φαρμάκης, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, για τις νέες τάσεις και προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας. Ακολουθησε η ομιλία του κ. Χρήστου Ακράτου, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, σχετικά με τις προκλήσεις στην διαχείριση υδάτων. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την πραγματοποίηση ανοιχτής συζήτησης με τους: Χρήστο Ακράτο, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρη Πολυχρονόπουλο, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Παντελή Μπότσαρης Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης και Γεώργιο Συλαίο, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος για ζητήματα που αφορούν τη μετάβαση των εργαστηριακών ευρημάτων από το εργαστήριο στην αγορά.
Όλες οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με Q&A, δίνοντας την ευκαιρία για έναν εποικοδομητικό διάλογο, όπου οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να λάβουν απαντήσεις από τους ομιλητές.
Αν θέλετε να γίνετε μέρος του προγράμματος καινοτομίας DUTh Innovation Generator, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα και να υποβάλετε την αίτησή σας.
Δήλωση Συμμετοχών έως 26/03/2025
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://innovation.duth.gr/duth-innovation-generator/