Ολοκληρώθηκε ο 1ος Διαγωνισμός καινοτομίας DUTH Innovation Challenge του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Την Παρασκευή 26 Μαΐου, ολοκληρώθηκε το DUTH Innovation Week, το πρώτο τριήμερο καινοτομίας του Κόμβου Καινοτομίας του ΔΠΘ, το οποίο διεξήχθη στο Elisso Xenia Hotel, στην Ξάνθη. Στόχος του τριημέρου (24-26/5) ήταν η ενδυνάμωση και η προώθηση της κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο και η ανάδειξη και βράβευση των καλύτερων επιχειρηματικών ιδεών και ερευνητικών ομάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό DUTH Innovation Challenge.
Το DUTH Innovation Week σε νούμερα:
150+ άτομα παρευρέθηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου
500+ άτομα παρακολούθησαν διαδικτυακά
19 Κριτές
21 Ομιλητές
20 διαγωνιζόμενες ομάδες
12 Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις
Περισσότερα από 700 άτομα παρακολούθησαν από κοντά ή διαδικτυακά το τριήμερο καινοτομίας προκειμένου να ενημερωθούν για τις δράσεις του Κόμβου Καινοτομίας, τις παρεχόμενες ευκαιρίες και υπηρεσίες που μπορούν να αξιοποιήσουν αλλά και να γνωρίσουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που αναπτύσσονται από ομάδες του πανεπιστημίου. Τα βίντεο της εκδήλωσης παραμένουν διαθέσιμα στο κανάλι του DUTH στο Υoutube:
1η μέρα: https://www.youtube.com/live/qkrjLiFczvw?feature=share
2η μέρα: https://www.youtube.com/live/Y4Qg7d_59SU?feature=share
3η μέρα: https://www.youtube.com/live/nkuYKhnUC8o?feature=share
Εκτός των διαγωνιζομένων ομάδων που αποτελούνται από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές και μέλη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη της Περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης, πρυτάνεις Πανεπιστημίων, καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της καινοτομίας της χώρας, η συνεισφορά των οποίων ήταν σημαντική για την ενίσχυση της κουλτούρας καινοτομίας αλλά και την περαιτέρω ανάδειξη των προτεινόμενων λύσεων των διαγωνιζομένων.
Ημέρα Πρώτη – Τετάρτη 24/05
Κατά την έναρξη του τριημέρου παρουσιάστηκε ο νέος Κόμβος Καινοτομίας του ΔΠΘ, οι υπηρεσίες που παρέχει καθώς και οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την Μαρία Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κόμβου Καινοτομίας ΔΠΘ . Στη συνέχεια, αναλύθηκαν περαιτέρω οι επιμέρους δομές του Κόμβου, με πρώτη το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και την Αναστασία Μπερμπέρογλου, υπεύθυνη του ΓΜΤ, να εστιάζει στις διαδικασίες ίδρυσης τεχνοβλαστού (spinoff) και κατοχύρωσης πατέντας, ενώ, έπειτα, το λόγο έδωσε στην Σουζάνα Βαχλιώτη, υπεύθυνη του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης του ΔΠΘ και τον Γιώργο Μπαμπέτα, Δ.Ν. Δικηγόρο, για την επίλυση νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία κατοχύρωσης πατέντας.
Ακολούθησε η παρουσίαση της νέας ψηφιακής πύλης και πλατφόρμας καινοτομίας του Πανεπιστημίου που περιλαμβάνει μια ιστοσελίδα αλλά και δυο πληροφοριακά συστήματα καταγραφής και παρακολούθησης της καινοτομίας και της έρευνας στο πανεπιστήμιο. Ο Φίλιππος Φαρμάκης, Καθηγητής και μέλος της Ομάδας Έργου του Κόμβου Καινοτομίας, ανέλυσε την ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα καταγράφεται και παρουσιάζεται η ερευνητική δραστηριότητα ομάδων του πανεπιστημίου αλλά και οι υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει το πανεπιστήμιο σε τρίτους οργανισμούς, με στόχο την αξιοποίηση του εξοπλισμού αλλά και της τεχνογνωσίας που αναπτύσσεται στο ΔΠΘ. Προσκάλεσε, τέλος, όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου να συμμετέχουν ενεργά τόσο στο σχεδιασμό της πλατφόρμας όσο και στην ενεργοποίηση της με την κοινοποίηση χρήσιμων πληροφοριών.
Το δεύτερο μισό της ημέρας περιελάμβανε ένα σεμινάριο και εργαστήριο καινοτομίας για τη γέννηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων αλλά και την χρηματοδότηση τους. Ο Κώστας Αξαρλόλγου, Πρύτανης και Καθηγητής στο Alba Graduate University, συνεργάτης του Κόμβου, παρουσίασε τη διαδικασία γέννησης μιας καινοτόμας ιδέας και μετεξέλιξη της σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό σχέδιο. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι χρηματοδοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων παρουσίασαν ευκαιρίες χρηματοδότησης για την έρευνα, τη καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Πρώτος ο Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO της Mantis Beyond Innovation (οργανωτικός υπεύθυνος και Innovation Enabler των δράσεων καινοτομίας) παρουσίασε εθνικά και διεθνή ανοιχτά χρηματοδοτικά προγράμματα και μέσα εκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, παρουσίασε πλήθος ευκαιριών και προγραμμάτων που υλοποιεί η τράπεζα για νέους επιχειρηματίες ενώ ανακοίνωσε και τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, το Patent Fund.
Η ημέρα έκλεισε με την παρουσίαση ευκαιριών χρηματοδότησης και υποστήριξης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology (EIT)) από 4 εκπροσώπους σημαντικών τομέων δραστηριοποίησης του φορέα:
- Αντώνης Πολίτης – ΕIT Raw Materials
- Ορέστης Τρασανίδης – EIT Digital
- Μάριος Ροίδη – EIT Heath
- Φιλώτας Γιώργος Νιάρχος – EIT Manufacturing
Ημέρα Δεύτερη – Πέμπτη 25/05
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας, οι διαγωνιζόμενοι προετοιμάστηκαν με τη βοήθεια επιχειρηματικών συμβούλων της Mantis Beyond Innovation και συνεργατών του Κόμβου, ενώ ακολούθησε ο Ημιτελικός του Διαγωνισμού.
Κριτική Επιτροπή Ημιτελικού – Κατηγορία Ερευνητικών Ομάδων
- Σπυρίδων Μουρούτσος, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Ηλίας Θεοδωρακόπουλος, Επ. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Αυρηλία Κογκέτσωφ, Επ. Καθηγήτρια, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Αλέξανδρος Ευταξίας, Co-founder, Act4Energy
- Γιώργος Κουτσουδάκης, CEO, Smilling Machines
Κριτική Επιτροπή Ημιτελικού – Κατηγορία Επιχ. Ιδεών
- Νίκη Κάραλη, Chief Innovation Officer, Mantis Beyond Innovation
- Ευθυμία Πεντέρη, Καθηγήτρια, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Δημήτρης Γουλιμάρης, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Άγγελος Μιχαήλ Χουβαρδάς, Co-Founder, e-Αιμοδότες
- Χρήστος Σπανδωνίδης, Chief Technology Officer, Prisma Electronics
Ημέρα Τρίτη – Παρασκευή 26/05
Η τρίτη ημέρα του Διαγωνισμού ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας και Έρευνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστα Αντωνιάδη, τονίζοντας την «εστίαση της τοπικής οικονομίας στην ανάπτυξη από τις ευκαιρίες των νέων με στόχο την ανάδειξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας». «Η στήριξη της καινοτομίας είναι μονόδρομος» τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελης στον χαιρετισμό του, ενώ ο Φώτης Μαρής, Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στο πως ξεκίνησε ο Κόμβος Καινοτομίας εν μέσω κορονοϊού με το όραμα να δώσει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και αναφέρθηκε ότι δε θα σταματήσει το έργο του, ευχαριστώντας παράλληλα τους συνεργάτες του και τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει για ένα Δημοκρίτειο καινοτομίας που θα βγάλει νέα στελέχη ικανά να φτιάξουν καινοτόμα έργα.
Σειρά είχε ο Τελικός Διαγωνισμός Κατηγορίας Ερευνητικών Ομάδων και ο Τελικός Διαγωνισμός Κατηγορίας Επιχειρηματικών Ιδεών. Οι ομάδες που προκρίθηκαν από τον ημιτελικό, παρουσίασαν τις επιχειρηματικές και καινοτόμες ιδέες τους και λύσεις μπροστά στην Κριτική Επιτροπή, η οποία συστάθηκε από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από διαφορετικούς κλάδους, με σημαντικές ακαδημαϊκές, ερευνητικές και επιχειρηματικές πορείες.
Στη συνέχεια, η κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, μίλησε για το όραμα, τις δράσεις και τον αντίκτυπο του Κόμβου, τονίζοντας ότι στόχος είναι ο Διαγωνισμός Innovation Challenge να διεξάγεται σε ετήσια βάση για την ανάδειξη και προώθηση νέων ιδεών που παράγονται από μέλη του Πανεπιστημίου. Ο κ. Χρήστος Νικολούδης μίλησε για τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται με την εφαρμογή Μοντέλων Ανοιχτής Καινοτομίας στα Πανεπιστήμια ενώ υπογράμμισε την αξία υλοποίησης προγραμμάτων καινοτομίας για την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών επιχειρηματικών σχημάτων. Ο ίδιος έθεσε έναν συλλογικό στόχο για την ίδρυση 5 τεχνοβλαστών από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του Κόμβου, προσκαλώντας πανεπιστήμιο, τοπική αυτοδιοίκηση και παρευρισκόμενους να εργαστούν γι’ αυτό. Τέλος σημείωσε την πρόοδο των ομάδων που συμμετείχαν στις πρώτες δράσεις του Κόμβου (DUTH Idea Accelerator και DUTH Innovation Challenge) και εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση για την δημιουργία τουλάχιστον 3 νεοφυών επιχειρήσεων μέσω αυτών των προγραμμάτων. Ακολούθησε ανάλυση της διαδικασίας και της διαγωνιστικής διαδικασίας, από την Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ανοιχτής Καινοτομίας της Mantis Beyond Innovation, κα. Αναστασία Μαυρογιάννη, η οποία έκανε και την παρουσίαση του τριημέρου.
Την κριτική επιτροπή του Τελικού Διαγωνισμού αποτέλεσαν οι:
- Νικόλαος Αγγελούσης, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Ανδρέας Γερασίμου, Διευθυντής Πωλήσεων Εξωτερικού, Smirdex
- Μαριρένα Γρηγορίου, Aντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων & Δια Βίου Εκπαίδευσης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Φώτης Δραγανίδης, ISV & Digital Natives Sales Manager for Central Eastern Europe, SMB Team, Microsoft EMEA
- Θεόδωρος Μπατζάκας, Founder & Product Manager, SCMS.io
- Αναστασία Μπερμπέρογλου, Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Σπύρος Νάκος, Community Relations & Sustainability Manager, Sunlight
- Χρήστος Νικολούδης, Founder & CEO, Mantis Beyond Innovation – Επικεφαλής Έρευνας, Μονάδα ESU NTUA & Έδρα UNESCO για τη Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία
- Φίλιππος Φαρμάκης, Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Πριν την ανακοίνωση των νικητών, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Πανεπιστήμια και Επιχειρηματικότητα: Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», όπου αναδείχθηκαν τρόποι και νέες ευκαιρίας καινοτομίας και σύνδεσης της επιχειρηματικότητα με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στην συζήτηση τονίστηκε έντονα η επόμενη μέρα του τριημέρου καινοτομίας και πώς αυτό θα γίνει «θεσμός» για το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία των ανθρωπίνων σχέσεων, του συναγωνισμού και της άμιλλας που υπήρξε μεταξύ όλων όσων συμμετείχαν στο τριήμερο και έκλεισε με την προοπτική και την ευχή οι ιδέες που παρουσιάστηκαν να εξελιχθούν σε επιχειρηματικά success stories και κεφάλαια να επενδυθούν στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
- Χρήστος Ακράτος, Αν. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Νίκος Θεοδωράκης, Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Γιώργος Μπρούφας, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Γιώργος Παυλίδης, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός / Διευθυντής Ερευνών, Ερευνητικό Κέντρο, Παράρτημα Ξάνθης
- Θεόδωρος Ρουσάκης, Αν. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Οι νικητές του διαγωνισμού DUTH Innovation Challenge για την κατηγορία Ερευνητικών Ομάδων είναι οι εξής:
1ο Βραβείο – Ομάδα FlyingMites
Μέλη: Κ. Σαμαράς, Μ.Παππά, Στ. Σαμαρά, Ειρ. Πέττα, Φιλ. Ιγνατιάδου
Aνάπτυξη ενός νέου προϊόντος, του BioDrone, για εύκολη και γρήγορη διασπορά ωφέλιμων εντόμων, τόσο σε μεγάλες εκτάσεις όσο και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σε συνδυασμό με τη χρήση του λογισμικού αναγνώρισης και διάγνωσης PestPro το οποίο ενσωματώνει τη γεωργία ακριβείας μέσω computer vision και AI.
2ο Βραβείο – Ομάδα Foodbiomes
Μέλη: Ιωαν. Πράππα, Γρ. Νέλιος, Χρ. Παυλάτου, Ελ.Δημούλα, Μαρ. Χάιδα
Παραγωγή και διάθεση στην αγορά συστατικών τροφίμων, όπως η βρώμη, εμπλουτισμένα με μικροοργανισμούς που φέρουν ευεργετικές ιδιότητες (προβιοτικά), όπως ανακούφιση συμπτωμάτων δυσανεξίας στη λακτόζη, βελτίωση συμπτωμάτων ευερέθιστου εντέρου, μείωση χοληστερόλης και άλλες.
3o Βραβείο – Ομάδα DAART lighting
Μέλη: Γεωρ. Λαμπίρης, Χρ. Μήτση, Ειρ. Παναγιωτοπούλου
Αυτόνομη διαδικτυακή εφαρμογή που θα προσφέρεται ως service εργαλείο προσομοίωσης που χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό έργων φωτισμού και τον υπολογισμό της ποσότητας φωτός που θα παραδοθεί με βάση τις παραμέτρους που ορίζονται από το χρήστη: οπτικά δεδομένα ασθενή όπως οπτική οξύτητα, ιατρικό ιστορικό κλπ.
Οι νικητές του διαγωνισμού DUTH Innovation Challenge για την κατηγορία Επιχειρηματικών Ιδεών είναι οι εξής:
1ο Βραβείο – Ομάδα ORYCTO
Μέλη: Δημ Χούφτερης, Πρ. Θεοδωρίδης, Βαλ. Οπρέα
Οnline platform στο οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος αναφορικά με τα Raw Materials θα μπορεί να ελεγξεί το price range του market κάθε χρονική στιγμή, να βρεί κάθε είδους πρώτη ύλη ,να κάνει την δικιά του προσφορά και να διαμορφώσει την συναλλαγή του όπως ακριβώς αυτός θέλει σε συνεννόηση πάντα με τον seller του προϊόντος.
2ο Βραβείο – Ομάδα Greenwave
Μέλη: Ιων. Θυμιανίδης, Αν. Κωνσταντάρας, Γιαν. Τομπρής
Αξιοποίηση υπερήχων που παράγουν τα φυτά μεταφράζοντας τις ανάγκες τους στους αγρότες με τη χρήση εξειδικευμένων μικροφώνων και λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.
3o Βραβείο – PhageOut
Μέλη: Νεφ. Καλογεράκη, Μαρία Μωυσιάδου
Παραγωγή κρέμας, χρησιμοποιώντας ένα φυσικό συστατικό, που βρίσκεται ήδη στο δέρμα μας και στοχεύει ειδικά και αποτελεσματικά στα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Η βάση του προϊόντος είναι φυσικό συστατικό, δεν προκαλεί παρενέργειες, είναι ασφαλές για όλους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και προληπτικά, ενώ η αποτελεσματικότητά του υπολογίζεται να ξεπερνά το 85%.
Τιμητικές Διακρίσεις Ομάδων ανά Θεματική Κατηγορία
Τιμητική Διάκριση GreenTech : Ομάδες Β-Hydrogen και UnMY
Τιμητική Διάκριση ICT: Ομάδα IntegriSense
Τιμητική Διάκριση EduTech: Ομάδα EVA
Τιμητική Διάκριση BioTech & HealthTech: Ομάδα Mood-Therapi
Βραβείο Ψηφοφορίας Κοινού: Ομάδα TechBuildX
Τις πλακέτες και τα έπαθλα απένειμαν στους νικητές οι κα Γρηγορίου, κος Νικολούδης, κα Μιχαλοπούλου, κος Καραδιαμαντής, κος Φαρμάκης, κος Μπρούφας, κος Μάρης, κος Παυλίδης, κα Μπερμπέρογλου και κος Νάκος.
Το τριήμερο καινοτομίας έκλεισε σε ένα εορταστικό κλίμα δικτύωσης μεταξύ των παρευρισκόμενων αλλά και εμπλουτισμό με νέες επιχειρηματικές ιδέες.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».