Την Κυριακή 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων ο Μεγάλος Τελικός του προγράμματος DUTh Innovation Generator, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου forum καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με κυρίαρχη συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Φοιτητές, ερευνητές και μέλη ΔΕΠ του ΔΠΘ παρουσίασαν και παρακολούθησαν καινοτόμες ιδέες και είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με το ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας — αποκτώντας ουσιαστικές εμπειρίες αλληλεπίδρασης με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.
Το πρόγραμμα
Το DUTh Innovation Generator, είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας που διοργανώθηκε από τον Κόμβο Καινοτομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με την Mantis Beyond Innovation ως Innovation Enabler. Το πρόγραμμα είχε στόχο την γέννηση και ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών με απώτερο σκοπό τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, τόσο σε καθορισμένους θεματικούς άξονες, όπως οι AgriTech (Αγροτεχνολογία), GreenTech (Πράσινη τεχνολογία), HealthTech (Τεχνολογία επιστημών υγείας), όσο και με ελεύθερη επιλογή θεματικής (Open for Ideas).
Στην πρώτη του φάση του προγράμματος (Open Days) συμμετείχαν παραπάνω από 1000 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, δημιουργώντας 40 ομάδες καινοτομίας. Οι ομάδες αυτές πέρασαν από τη διαδικασία των Bootcamps και οι καινοτόμες ιδέες εξελίχθηκαν ακόμα παραπάνω μέσα από προσωπικές συναντήσεις και ουσιαστική καθοδήγηση από τους μέντορές τους. Έτσι, στον Τελικό προκρίθηκαν 14 ομάδες Innovators και 8 ομάδες Researchers, παρουσιάζοντας τις ιδέες τους σε μια δυναμική και ουσιαστική αναμέτρηση.
Τους τελικούς του προγράμματος παρουσίασε ο Βασίλης Αθανασιάδης, Business Creation & Strategy Manager της Mantis Beyond Innovation. Ο ίδιος στάθηκε με θαυμασμό στην εκθετική εξέλιξη των ομάδων, από τα πρώτα τους βήματα μέχρι τη στιγμή που ανέβηκαν στη σκηνή του Τελικού.
Χαιρετισμοί




Κριτική Επιτροπή
Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από σύνθεση καταξιωμένων ακαδημαϊκών του ΔΠΘ, στελεχών του Οικοσυστήματος Καινοτομίας και της αγοράς. Συγκεκριμένα στον Τελικό συμμετείχαν οι:
- Γεώργιος Παπακώστας, Πρόεδρος και Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΔΠΘ
- Φίλιππος Φαρμάκης, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
- Αικατερίνη Χλίχλια, Καθηγήτρια Μοριακής Ανοσοβιολογίας ΔΠΘ
- Γεώργιος Γιορδαμλής, Πρόεδρος του Δ.Σ., Prisma Electronics
- Σπύρος Νάκος, Community Relations & Sustainability Manager, Sunlight
- Χρήστος Νικολούδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Mantis Beyond Innovation, Επικεφαλής Έρευνας για την Καινοτομία, Έδρα UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία
Τους αξιολογητές ευχαρίστησε ο Γεώργιος Μπρούφας, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος, απονέμοντάς τους τιμητική πλακέτα για την συμβολή τους στο Πρόγραμμα και την υποστήριξή τους διαμόρφωση των νέων startups του ΔΠΘ.
Η κριτική επιτροπή αφότου παρακολούθησε και αξιολόγησε τις ομάδες των Innovators και Researchers, για την ανάδειξη των καλύτερων προτάσεων ανά κατηγορία του DUTh Innovation Generator, επέλεξε επίσης τις καλύτερες περιπτώσεις για τα ειδικά βραβεία του Προγράμματος, επιβραβεύοντας την δουλειά των ομάδων από την αρχή του Προγράμματος μέχρι και σήμερα.
Την διαδικασία είχαν υποστηρίξει την προηγούμενη ημέρα στην διαδικασία του Ημιτελικού στελέχη της κριτικής επιτροπής
- Αικατερίνη Αλεξίου-Χατζάκη, Διευθύντρια Εργαστηρίου Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ | Διευθύντρια Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Επιστημών Υγείας, ΠΑΚΕΚ, ΕΛΜΕΠΑ, | Συν-ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος, ABCureD
- Ιωάννης Κουρκουτάς, Καθηγητής Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής | Πρόεδρος Επιτροπής Μεταφοράς Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας
- Βασίλης Μαρδύρης, Καθηγητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
- Γιάννης Δόκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
- Χρήστος Ραυτογιάννης, Founder & CEO, CityCrop
Οι Ομάδες που Διακρίθηκαν
Κατηγορία Researchers

Το InText είναι λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύει και διορθώνει μη συμπεριληπτική γλώσσα σε πανεπιστημιακά και επαγγελματικά έγγραφα, ενισχύοντας την ισότητα και την εκπροσώπηση.

Τιμητική Διάκριση | PLANTSIGN_AI
Έξυπνη εφαρμογή που συνδυάζει ανάλυση εδάφους και φυτικών ιστών σε πραγματικό χρόνο με μοντέλο λήψης αποφάσεων για βέλτιστη και βιώσιμη διαχείριση λίπανσης και άρδευσης.

Τιμητική Διάκριση | WelcomePaws
Πιστοποίηση κτηρίων και ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης για την ασφαλή και φιλική υποδοχή δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, ενισχύοντας την προσβασιμότητα, την προστασία των ζώων και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Κατηγορία Innovators

Νικήτρια ομάδα | λawqal.ai
Το λawqal.ai είναι ένα εξειδικευμένο νομικό AI, εκπαιδευμένο στον ελληνικό νομικό κώδικα, που προσφέρει ταχύτητα και ακρίβεια σε δικηγόρους και νομικούς μέσω ετήσιας συνδρομής.

Τιμητική Διάκριση | Smart Parents
Έξυπνη εφαρμογή γονικού ελέγχου με τεχνητή νοημοσύνη που προστατεύει τα παιδιά στο διαδίκτυο και καθοδηγεί τους γονείς στον ψηφιακό κόσμο με ισορροπία και ασφάλεια.

Τιμητική Διάκριση | TAVOLO
Καινοτόμο σύστημα παραγγελίας και πληρωμής μέσω QR code που αυτοματοποιεί την εμπειρία εστίασης, μειώνει τον φόρτο εργασίας και βελτιώνει την ταχύτητα, την ακρίβεια και την ικανοποίηση πελατών.
Special Awards

AgriTech Award | MicroRoots
Ένα βιολογικό μικροβιακό λίπασμα που ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών με φυσικό τρόπο, προστατεύοντας το έδαφος και το οικοσύστημα από χημική επιβάρυνση.

GreenTech Award | InsectRep
Φυσικό και οικολογικό εντομοαπωθητικό βασισμένο σε PMD και αιθέρια έλαια για ασφαλή προστασία από επιβλαβή παράσιτα χωρίς τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των χημικών σκευασμάτων.

HealthTech Award | Wellvia
Εφαρμογή διευκόλυνσης υπηρεσιών εξυπηρέτησης ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας φωνητικό έλεγχο και διασυνδέοντας τον ηλικιωμένο χρήστη με τον ιατρό του.

Βραβείο Καλύτερης Παρουσίας | Rootiva
Ένα καινοτόμο προστατευτικό φιλμ που μειώνει την απώλεια υγρασίας από τα φυτά, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους σε ξηρασία, καύσωνα και ακραίες συνθήκες.

Βραβείο Κοινού | Bio-Apple
H Bio-Apple δημιουργεί μια καινοτόμο και φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία ανάκτησης βιοδραστικών συστατικών από απόβλητα μήλου, για τη δημιουργία φυσικών προϊόντων με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Innovation Trivia Award
Το βραβείο δόθηκε στον συμμετέχοντα Επαμεινώνδα Αρχοντάκη, για τις πιο γρήγορες και περισσότερες σωστές απαντήσεις στο διαγωνισμό γνώσεων που διεξήχθη στη διάρκεια του τελικού.
Πατήστε παρακάτω για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και στιγμές του Προγράμματος.
Δείτε τις φωτογραφίες
————————————————————————————————————————-
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.